Geplaatst op Geef een reactie

Review van de Klean Kanteen Insulated Wide

Review: Klean Kanteen Insulated Wide 0,5L

Tijd voor een review. Een isoleerfles is handig voor zowel outdoor als het dagelijks leven. Zowel voor warme als koude dranken. Klean Kanteen heeft mooie flessen die een alternatief bieden voor single-use plastic. Ik review dit keer de insulated variant, mijn ‘daily driver’ voor mijn koffie en drinken. Benieuwd? Lees snel verder!

Klean Kanteen

Klean Kanteen is een Amerikaanse producent die duurzame, veelzijdige en betaalbare producten ontwerpt die wegwerpartikelen en plastic moeten vervangen. Flessen die een leven lang meegaan. Ook is Klean Kanteen een gecertificeerde B Corp, wat aangeeft dat het een bedrijf is dat zich bezig houdt met transparantie en verantwoording van hun werkwijze en hoge standaarden met betrekking tot sociale omstandigheden en duurzaamheid naleeft.

De veelzijdigheid van de Klean Kanteen producten zie je onder andere terug in de verschillende doppen voor elk gebruik. Zoals D-loops, sportdrinkdoppen: voor elke situatie bestaan er doppen én flessen. Daarbij worden de flessen van Klean Kanteen gemaakt van 18/8 roestvrij staal, de rubbers van BPA-vrij siliconen, de doppen van BPA-vrije polypropyleen. Duurzame producten en veilig om te gebruiken met eten en drinken. Ook zijn vervangende rubbers en doppen apart verkrijgbaar. Zo kan je jouw fles een tweede leven geven in plaats van een enkeltje naar de afvalbak.

Klean Kanteen Insulated Wide

De fles die ik review is de Klean Kanteen Insulated Wide. Ik heb deze isoleerfles nu ruim 2 jaar in gebruik, voor zowel warme als koude dranken. Ondertussen wordt de Insulated-serie langzamerhand vervangen door de ‘TKWide’ met een interne schroefdraad voor een beter geïsoleerde dop. De TKWide versie is in de Verenigde Staten al verkrijgbaar, maar in Nederland is naast de nieuwe grote isoleerfles ‘TKPro’, nog altijd de Insulated Wide verkrijgbaar. Mijn review gaat over deze ‘oude’ Wide versie, maar deze kan op termijn dus uit de winkels verdwijnen ten gunste van de TKWide.

Duurzaamheid

De flessen zijn in verschillende kleuren poedercoating verkrijgbaar. Ik heb een donkergrijze fles met een matte afwerking. Na 2 jaar kan ik her en der wat krasjes vinden. Maar de lak ziet er over het algemeen goed uit. Zeker als je bedenkt dat de fles nu al 2 jaar in mijn tas leeft. Daarbij heeft de versie die nu in de winkel ligt ten opzichte van mijn versie een ‘tot wel 4x sterkere’ coating. Omdat de verflaag die er nu op zit is dus nóg sterker dan die ik heb en zal daarom bij normaal gebruik jaren mee moeten gaan. Er zijn genoeg mooie kleurtjes om uit te kiezen, in zowel een matte als glanzende afwerking. De fles die ik gebruik is de 0,5 liter versie, die eigenlijk een inhoud heeft van 473 ml.

Klean Kanteen

Naast een paar kleine krasjes, heb ik mijn fles één keer laten vallen. Daaraan heb ik een deuk overgehouden in de RVS rand aan de buitenkant, bij de onderzijde. Dit doet niets af aan de werkzaamheid van de fles, maar de RVS rand wil dus wel deuken. Het binnenwerk van RVS ziet er nog prima uit. Het is soms wel wat lastig schoonmaken, waarover verderop meer.

Klean Kanteen
Klein deukje in het RVS en wat krasjes in de lak.

Doppen: Café Cap

Er zijn verschillende doppen verkrijgbaar. Zowel bij het door mij gebruikte systeem als de nieuwe interne schroefdraad. Ikzelf gebruik de Café Cap 2.0 en de D-Loop dop.

De Café Cap 2.0 maakt het mogelijk om uit de dop te drinken en is daarmee ideaal voor koffie. De dop is zoals beloofd inderdaad lekvrij. Maar let er wel op dat je hem goed in elkaar zet. Hoewel de afdichting lekvrij is, kan er wel een druppel koffie blijven liggen ‘achter’ de afdichting. Daarom is een laatste slok met de dop dicht handig, want dit zorgt ervoor dat er geen druppels achterblijven.

De dop is makkelijk uit elkaar te draaien en ik draai hem gewoon mee in de vaatwasser. Het in elkaar draaien van de dop is niet lastig. Maar je moet er wel op letten dat je de rubberen plak in één lijn brengt met de kleine pookjes op de draaidop, maar de markeringen wijzen zich vanzelf. Een probleem met de Café Cap 2.0 is dat de gebruikte plastics de koffiesmaak vasthouden. Hoewel de RVS fles zelf geen smaak vasthoudt, doen de plastic doppen dat dus wel. Drink je na de koffie koud water met de Café Cap 2.0, dan word je getrakteerd op water met een extra koffiesmaak. Daarom gebruik ik mijn Café Cap 2.0 uitsluitend met koffie en de D-loop dop voor andere dranken.

Doppen: D-loop

De D-loop dop is een standaard plastic dop. Ook heeft de dop een RVS D-loop waarmee je hem makkelijk kan vastpakken of ergens aan kan bevestigen. De binnenkant van de dop is ook van voedselveilig RVS en houdt daarom geen smaakjes vast. Maar je hebt nog altijd te maken met een siliconen afdichtingsring die lichtelijk smaakjes kan vasthouden.

De dop is lekvrij, maar je moet de siliconen ring na het schoonmaken wel precies terugplaatsen én de dop moet goed geschroefd zijn, anders kan de dop lekken. De dop heeft de neiging om scheef te schroeven, zeker als de siliconen ring niet goed teruggezet is. Eigenlijk moet dat niet kunnen voor zo’n dure fles en dop. De dop kan niet in de vaatwasser en moet je met de hand schoonmaken. De RVS binnenkant maakt makkelijk schoon, maar de siliconen ring is wat meer gepruts. De D-loop dop gebruik ik uitsluitend voor water, ranja en thee.

Gebruik in de praktijk

In de praktijk gebruik in mijn fles voor zowel warme als koude dranken. Drinken met de verschillende doppen is een verschillende ervaring. Zo drinkt de Café Cap uitstekend. Maar de D-loop dop moet je eraf schroeven en dan is de ‘Wide’ opening wel erg groot om direct uit te drinken. Daardoor is de kans dat je gaat knoeien aanzienlijk, het drinken uit de brede halsopening vraagt enige gewenning. Ik kan mij voorstellen dat de nieuwe fitting fijner drinkt zonder dop omdat deze is afgerond.

In combinatie met de Café Cap 2.0 neem ik koffie mee. Door de isolatie blijft de koffie zeker een aantal uren op een aangename temperatuur. Eigenlijk is de koffie pas na een uur te drinken omdat je anders je mond gaat verbranden – ideaal voor onderweg of als je gedurende de ochtend een fles koffie wil opdrinken.

In combinatie met de D-loop dop drink ik zowel warme thee als koud water en/of ranja. De smaken van deze dranken zijn niet sterk genoeg om in de siliconen ring van de dop te gaan zitten en daarmee werkt de scheiding in een koffie/overige dop voor mij prima. Thee blijft lang warm – maar drinken uit de brede opening is wel een beetje lastig. Ook koud water en ranja blijven lekker koud – wederom wel iets lastiger drinken uit de fles. Stop je de fles vol met ijsklontjes, dan kan je keer op keer bijvullen voordat de ijsklontjes zijn gesmolten – heerlijk bij warm weer.

De fles heb ik in die twee jaar alleen gebruikt voor korte wandelingen, om bijvoorbeeld tijdens een avondwandeling een lekker kopje koffie te kunnen drinken. Op langere hikes heb ik de fles niet meegenomen, al kan ik mij voorstellen dat ik dat wel zou doen tijdens een wintertrip voor een warme drank tussendoor. Op de door mij gelopen hikes woog echter het nadeel van het aanzienlijke gewicht te zwaar om de fles mee te nemen.

Test 1: Warm

Voor deze review heb ik een semi-wetenschappelijke test uitgevoerd om te meten hoe goed de Insulated Wide de warmte kan vasthouden. Daarbij heb ik de volgende werkwijze aangehouden:

 • De fles was bij aanvang van de test op kamertemperatuur
 • De fles heb ik tot aan de versmalling van de fles gevuld met kokend water, rechtstreeks uit de waterkoker (gekookt tot 100 graden Celcius)
 • Tijdens de test heb ik de D-loop dop gebruikt
 • Ik heb 2 metingen met een interval van 1 uur verricht en 3 met een interval van 2 uur
 • Tijdens de metingen heb ik de dop eraf geschroefd, de sonde van de digitale thermometer ingebracht en de dop er weer los opgelegd, totdat de gemeten temperatuur op de thermometer stabiliseerde. Vervolgens de sonde verwijderd en de dop weer dichtgedraaid
 • De fles heeft gedurende de test op de keukentafel gestaan
Verstreken tijd Temperatuur Temperatuurafname per uur
0 97 graden  
1u 85 graden -12
2u 77 graden -8
4u 66 graden -5,5
6u 58 graden -4
8u 52 graden -3

Oordeel warmte-test 1

Zoals verwacht neemt de temperatuur in het begin flink af, zeker door het gebruik van een fles op kamertemperatuur. Daarom kan je in de praktijk ’s morgens koffie zetten en blijft de koffie de eerste 2-4 uur heet genoeg om te drinken. Daarmee is het prima mogelijk om de hele ochtend van je ’s ochtend gezette koffie te genieten. Ik kan je uit persoonlijke ervaring vertellen dat de koffie juist ná 1 uur lekker te drinken is. Daarvoor kan je jezelf flink verbranden.

Na 2 á 4 uur is het water ook heet genoeg om een outdoor maaltijd te bereiden (70-100 graden). Daarmee blijft het water nét warm genoeg om ‘s ochtends zowel water voor het ontbijt als de lunch te koken en het lunchwater in de Klean Kanteen mee te nemen. Toch verlies je enige temperatuur en daarom vraag ik mij af of dat nou zo efficiënt is. Tenzij je water kookt op een houtvuur en daarmee brandstof kan sparen. Het water na 8 uur is nog vrij warm qua temperatuur. Maar in de praktijk proeft 52 graden als lauwwarme thee. De nieuwe fitting op de vernieuwde fles is thermisch efficiënter: ik heb deze niet getest maar mogelijk is deze geschikter om water warm te houden voor een tweede maaltijden gedurende een lange periode.

Vergeleken met de beloftes van Klean Kanteen doet de fles het niet onaardig. Zo geeft Klean Kanteen aan dat een warme drank 10 uur heet blijft, maar alles hangt natuurlijk af van de definitie van heet. Onze test heeft geen meting na 10 uur, maar gezien de afname is een temperatuur van ongeveer 47 graden te verwachten. Dat vind ik niet heet, maar is in het geval van thee nog wel drinkbaar. Maar de drank blijft gedurende de eerste 2 uur echter zeker heet en gedurende de eerste 4 uur voldoende heet om te genieten van koffie of thee op een goede drinktemperatuur.

Test 1.2: warm met voorspoelen

Ik heb de test nog eenmaal verkort herhaald volgens het protocol van de eerste test. Maar in afwijking daarvan heb ik de fles eerst 5 minuten voorgespoeld met kokend water. Vervolgens heb ik de fles opnieuw afgevuld met net gekookt water. In theorie zal er minder warmte zitten in het opwarmen van de fles. Daarom was ik benieuwd hoeveel dit in de praktijk zou schelen. Daarnaast heb ik een meting na 3 uur toegevoegd om te zien of het water binnen het bereik van 70-100 graden valt voor het bereiden van gevriesdroogde maaltijden. Hieronder staan de metingen van zowel de eerste als tweede test voor de eerste 4 uur.

Verstreken tijd Temperatuur test 1 Temperatuur test 2
0 97 graden 99 graden
1u 85 graden 87 graden
2u 77 graden 78 graden
3u 72 graden
4u 66 graden 67 graden

Het voorgespoelde water was gedurende de eerste uur 2 graden warmer en gedurende de overige metingen 1 graad. Daarmee is de temperatuurafname per uur blijft echter vrijwel gelijk. De meerwaarde van voorspoelen is daarmee betrekkelijk laag, nu dit max 2 graden scheelt en slecht voor de begintemperatuur en eerste meting. Als je de fles thuis gebruikt, is omspoelen een kleine moeite. Maar in de natuur is het niet aan te raden om een extra pot water te koken om voor te spoelen gezien het rendement.

Test 2: Koud

Voor deze review heb ik ook een semi-wetenschappelijke test uitgevoerd om te meten hoe goed de Insulated Wide de dranken koud kan houden. Ik heb de volgende werkwijze aangehouden:

 • De fles was bij aanvang van de test op kamertemperatuur
 • De fles heb ik tot aan de versmalling van de fles gevuld met ijs, en daarna tot aan de versmalling afgevuld met koud kraanwater
 • Tijdens de test heb ik de D-loop dop gebruikt
 • Ik heb 2 metingen met een interval van 1 uur verricht en 7 met een interval van 2 uur
 • Tijdens de metingen heb ik de dop eraf geschroefd, de sonde van de digitale thermometer ingebracht en de dop er weer los opgelegd, totdat de gemeten temperatuur op de thermometer stabiliseerde. Vervolgens de sonde verwijderd en de dop weer dichtgedraaid
 • De fles heeft gedurende de test op de keukentafel gestaan
Verstreken tijd Temperatuur Opmerkingen
0 0 graden  
1u 0 graden  
2u 0 graden  
4u 0 graden  
8u 0 graden Hoeveelheid ijs begint af te nemen
12u 0 graden Handvol ijs aanwezig
24u 7 graden IJs volledig gesmolten (na 20 uur ook)
30u 10 graden  
34u 13 graden  
Klean Kanteen
Ijs voor de koud test

Oordeel koud-test 2

Zoals verwacht blijft de temperatuur lang stabiel op 0 graden. De fles zat immers vol met ijs. Na 8 uur begon de hoeveelheid ijs in de fles af te nemen en bij de meting na 24 uur dook de temperatuur voor het eerst boven de 0 graden. Tussen de meting van 12 en 24 uur zat geen meting omdat dit ’s nachts was – maar rond de 20 uur was het ijs ook al gesmolten. Toen heb ik de fles even geschud, en het schudden van de fles liet geen geluid van ijsklontjes horen. Maar ik heb geen temperatuurmeting verricht na 20 uur.

Vergeleken met de beloftes van Klean Kanteen doet de fles het niet onaardig. Want Klean Kanteen geeft aan dat een koude drank tot 30 uur koud blijft, maar alles hangt natuurlijk af van de definitie van koud. Daarnaast is het vullen van de volledige fles met ijs natuurlijk in de praktijk vrij overdreven. Zo houdt de fles het echter wel een volledige dag uit en ook na 24 uur zou ik willen zeggen dat een drank van 7 graden koud is. Want deze temperatuur is over het algemeen acceptabel is voor gekoeld pils. Maar je biertje zal dan vrij waterig zijn van het gesmolten ijs. Of 10 graden koud is, hangt af van je definitie van koud.

Schoonmaken

Een groot voordeel van het RVS binnenwerk is dat het geen smaak vasthoudt. Dat is, zoals geschreven, voor de doppen een ander verhaal.

De binnenzijde van de fles is makkelijk schoon te maken met een flessenborstel. Daarvoor heb ik de Klean Kanteen borstel, die lekker stug is en maakt daarmee goed schoon. De bodem van de fles is echter lastig schoon te maken. Omdat deze loopt bol waardoor je een moeilijk te bereiken cirkelvormige rand krijgt tussen de wand en de gebolde bodem. Ook de borstel van Klean Kanteen is daar niet tegen opgewassen. Vooral het residu van koffie en thee is hardnekkig, zowel bij de bodem als in de versmalling van de fles. Hoewel de borstel daar ook niet tegen opgewassen is, is er wel één mogelijkheid om de fles weer als nieuw te krijgen – en nee dat is niet het weken met soda zoals Klean Kanteen zelf aanraadt.

Vul de Klean Kanteen (of elke RVS fles) met lauwwarm water en voeg een schepje waspoeder voor witte was toe en laat dit een paar uur staan. Je fles is weer als nieuw!

Tip van Start Hiking

Voor wat betreft de doppen schreef ik al dat de Café Cap 2.0 in de vaatwasser kan en de D-loop niet. De Café Cap is erg makkelijk in de vaatwasser te gooien, maar houdt dus wel smaken vast – voornamelijk van koffie. Voor de D-loop dop zit aan de Klean Kanteen borstel een handig pookje om de siliconenring eruit te wippen en terug te stoppen. Het goed terugplaatsen van de siliconenring is écht een gepiel en erg belangrijk omdat de dop anders gaat lekken. Ook de siliconenring kan je weken in soda om hem goed schoon te maken. De dop zelf moet je met de hand afspoelen. Omdat de doppen smaak vasthouden, is een scheiding in een koffie dop en overig dop een goede tip.

Eindoordeel Klean Kanteen

Na 2 jaar intensief gebruik kan ik zeggen dat ik erg tevreden ben met de Klean Kanteen Insulated Wide. Het is een fijne fles en hij blijkt duurzaam te zijn: op enkele kleine krasjes is de fles nog zo goed als nieuw.

In de praktijk blijft koffie een hele ochtend heet en is de fles daarmee ideaal voor koffie onderweg of in de ochtend. Ook voor outdoor gebruik zou de fles geschikt zijn voor een warme drank onderweg of om zowel water voor het ontbijt en de lunch in één keer te koken – als wordt dat laatste wel krap qua temperatuur. Daarmee is de fles eerder geschikt voor een theepauze. Het gewicht is echter wel iets om mee te nemen in je afweging. Ook in de warmere maanden is de fles uitstekend geschikt om dranken koud te houden – de kans dat je drank eerder op is dan warm is erg groot.

Het RVS binnenwerk is ideaal als je verschillende dranken wilt drinken, omdat het geen smaken vasthoudt. De binnenzijde kan soms wat lastig schoon te maken zijn, maar met de gouden tip uit deze review is dat ondervangen. De doppen houden echter wel smaak vast en zijn ook niet altijd even makkelijk in gebruik – een minpunt wat mij betreft. Meerdere doppen zijn daarom aan te raden. Ik heb de nieuwe TK fitting niet geprobeerd, maar hopelijk zijn de doppen daarmee ook gebruiksvriendelijker geworden.  

Al met al is de Klean Kanteen Insulated Wide een fijne fles die ik zeker kan aanbevelen.

Dit was mijn review van de Klean Kanteen Insulated Wide. Is deze fles wat voor jou? Of ben je ook tevreden over jouw (Klean Kanteen) fles, heb je nog tips of opmerkingen? Laat het weten in de comments!

NB: deze fles is in mijn eigendom, dit is mijn eigen mening en deze review is op geen enkele wijze gesponsord.

Klean Kanteen Insulated Wide

Vanaf €33.95
7.2

Ontwerp

8.0/10

Gebruiksgemak

7.0/10

Gewicht

5.0/10

Features

7.5/10

Duurzaamheid

8.5/10

Prijs/kwaliteit

7.0/10

Pluspunten

 • Verschillende doppen verkrijgbaar
 • Duurzaam en rubbers en dopjes verkrijgbaar
 • Blijft goed warm en uitstekend koud

Minpunten

 • Dop vastschroeven komt nauw en kan lekken
 • Bodem fles lastig schoon te maken
 • Temperatuurbeloftes niet gehaald
 • Stevig gewicht
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *