Geplaatst op Geef een reactie

Wandeling over de Natuurroute N-70

Deze blog over de wandeling over de Natuurroute N-70 lees je alles over deze mooie tocht in Berg en Dal bij Nijmegen. Een tocht met mooie uitzichten en flink wat hoogtemeters. Benieuwd? Lees snel verder!

Startpunt

Onze wandeling over de Natuurroute N-70 begon in het centrum van Nijmegen. Dat maakt de route zo’n 6 a 7 kilometer langer (heen en terug). Het startpunt ligt een goede 3 kilometer van het centrum van Nijmegen, dicht bij de St. Maartenskliniek. De route is vernoemd naar 1970, het natuurbeschermingsjaar. Op de website van Visit Nijmegen vind je meer informatie over parkeren, de route en een GPX bestand voor je GPS.

Vanuit het startpunt aan de Berg en Dalseweg loop je langs het bordje van de Natuurroute links een weggetje in. De route is prima gemarkeerd met paaltjes met een groene kleur. Al vrij snel loopt de weg omhoog, terwijl je achter de St. Maartenskliniek langs loopt. Maar gelukkig ben je voor je het weet in het bos of mooie zachte bospaden. De route is namelijk grotendeels onverhard, op kleine stukjes na (begin en bij Beek).

wandeling over de natuurroute n-70

Richting Beek

Richting beek loopt de route door bossen met mooie grote beuken en af en toe een mooie uitzicht op het lager gelegen rivierenland. Het pad loopt af en toe het bos uit, de glooiende heuvels in. De afwisseling maakt de route erg mooi! Na weer een stukje bos en het passeren van een kleine beek, ben je in Beek.

De route loopt door het centrum van Beek. Normaal een mooi moment voor een korte pauze of terrasje, maar omdat alles dichtzat liepen we lekker door. Langs de verharde weg loopt de route een flink stukje omhoog. Let hier op: ineens slaat de route naar links via een klein trappetje. Terug de onverharde paden op en het bos in!

Duivelsberg

Je gaat hier het bos in richting Duivelsberg. Hier kun je weer flinke hoogtemeters maken terwijl je langzaam naar de Duitse grens loopt. Hier zochten we een rustig plekje op in het bos om ons pannetje op de brander te zetten. Tijd voor lunch! Normaal kun je ook naar de Pannenkoekenboerderij op de Duivelsberg – zeker een aanrader!

wandeling over de natuurroute n-70

Op het wandelpaadje tussen 2 weilanden door loop je precies op de Duitse grens. Het rondje draait weer om, terug richting Beek. Een stukje achter het trappetje waar je de verharde weg afliep, en waar dit rondje begon, steek je de weg weer over. Je loopt hier tussen mooie villa’s en bungalows met mooi uitzicht over het lager gelegen dal en Nijmegen. Er staan hier echter ook enkele prachtige ‘percelen’ die ook de nodige aandacht trekken.

Je kijkt hier op Duitsland!

Richting Nijmegen

De route loopt nog door een mooi stukje bos waarbij het weer aardig op en neer gaat. Af en toe heb je weer een prachtig doorkijkje op het lager gelegen rivierenland – maar zo aan ‘t einde van de lente maakt het vele blad het soms wel lastig. Voor de uitzichten kun je beter in de winter of vroege lente lopen! Voor je het weet ben je weer bij het beginpunt, voor ons was het nog een stukje verder richting het centrum.

de Natuurroute N-70

De natuurroute is echt een prachtige wandeling. Wat vooral opvalt is de gigantische variatie: natuur, bos en open vlakte en natuurlijk hoogtemeters. Want je krijgt flink wat hoogtemeters voor je kiezen (voor Nederlandse begrippen). Daarmee is het een perfecte wandeling om te trainen voor een lange afstandswandeling. Bijvoorbeeld als je naar Schotland of Scandinavië gaat, waar de Nederlandse benen anders flink kunnen schrikken van het glooiende landschap. Onderweg kwamen we dan ook wandelaars tegen met volle bepakking.

De route is echter ook een uitstekende dagwandeling. Wellicht wat sportief, maar de paden zijn nergens extreem stijl en ook niet moeilijk. Daarbij maakt het glooiende landschap het een hele mooie route. Ondanks dat je zo dicht bij Nijmegen, Beek-Ubbingen en Berg en Dal loopt, gaat de route écht door de natuur. De mooie uitzichten over het rivierenland zijn daarbij echt prachtig. Je kan de route halverwege ook inkorten en omdat de heen- en terugweg sowieso op meerdere punten langs elkaar komen, ben je flexibel om een eigen plan te trekken.

Dit was mijn verslag van onze wandeling over de Natuurroute N-70. Ook zin om de natuurroute te lopen? Kijk eens op de inspiratiepagina!

Ook leuk om te lezen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.