Geplaatst op 4 reacties

Voedselplanning langs Kungsleden

Het plannen van voeding voor een lange tocht is een tijdrovende klus. Specifiek voor de Kungsleden zijn de mogelijkheden om onderweg nieuwe voorraden op te pikken beperkt. Vaak krijg ik vragen over hoe ik het heb aangepakt en in deze blog vind je daarom mijn overwegingen én aanpak.

Uitgangspunten

Mijn uitgangspunten bij mijn voedselplanning waren de volgende:

 • Vaker bevoorraden betekent lichter lopen.
 • Langer dan een week aan eten meetillen is ook lastig qua volume.
 • Controle over je voedselplan zorgt voor variatie, lekkere maaltijden en voldoende kcal
 • Voorraad onderweg is beperkt

Met bovenstaande uitgangspunten ontkwam ik er niet aan om mijn volledige voedselvoorraad in Nederland samen te stellen en in delen voorruit te sturen. Eerst overwoog ik 2 pakketten te sturen zodat ik mijn hike in ‘3 delen’ knipte, maar dat zou ik nog 7 a 8 dagen eten mee moeten nemen. Ik koos daarom uiteindelijk toch voor 4 pakketten en optimaal comfort (voor slechts 40 euro aan postzegels extra – zeker waard). Mijn herbevoorradingen bleven daarmee beperkt tot 4-5 dagen en 2 a 3kg.

Gebalanceerde voeding

Doordat ik in Nederland mijn volledige voedselplanning kon maken, kon ik voor elke dag de maaltijden en snacks inplannen. Ontbijt, warme lunch en warm avondeten, allen REAL Turmat (want dat vind is zo lekker). Daarnaast kon ik voor elke dag een reep, zakje nootjes of energy drinkzakje toevoegen. Ook nam ik wat zakjes fruit (Lyo) en toetjes per pakket mee. Tot slot gingen er nog 2/3 repen chocolade en wat extra noten in. In één pakket (3e pakket) stopte ik ook een nieuwe tube tandpasta en een nieuwe rol WC papier.

Overwegingen: 1) als je pakketten afstuurt, is het een kleine moeite om een pakje stroopwafels mee te sturen voor diegene die je pakket heeft vastgehouden 2) als de nood aan de man komt (honger) kan je die stroopwafels toch zelf opeten en 3) zorg dat je bij een lange hike steeds grotere maaltijden vooruitstuurt. De laatste 2 pakketten bestonden vrijwel volledig uit REAL Field Meal (700kcal) maaltijden en mijn lichaam vroeg er ook zeker om.

Mijn voedingsplanning maakte in Excel. Na mijn tocht te hebben gepland, maakte in een schema met hoeveelheid maaltijden. Soms hield ik rekening met de horeca/stop voor avondeten. Ook had ik vaak 2/3 maaltijden reserve, mocht ik een dag langer over een traject doen.

af en toe een ontbijtje in een berghut meepakken is ook heerlijk

Pakketten naar Zweden

De pakketten verstuurde ik vanuit Nederland met postNL. Een pakket verstuurde ik op aanraden van de ontvanger met DHL. De pakketten kosten ong. 20 euro per pakket. Ik stuurde 4 pakketten.

De post in Zweden is erg onbetrouwbaar. Het tweede pakket was ruim 3,5 week onderweg en kwam slechts 2 dagen voor mijn aankomst aan. Een beter alternatief zou zijn om de pakketten vanuit Zweden te sturen. De pakketten in het noorden worden allemaal verwerkt door Busgods, de noordelijke postservice die de pakketten vervoert in de bussen. De pakketten van PostNL waren soms wel via 4 verschillende bedrijven verwerkt en dat kan alleen maar voor fouten zorgen. In mijn geval kwamen alle pakketten aan, maar wees zeker bedacht op de situatie dat een pakket niet aankomt en je dus toch met lokale maaltijden een alternatief zal moeten zoeken.

De pakketten stuurde ik naar postpunten die ik van te voren had gecontacteerd om te vragen of ik een pakket mocht sturen en of ze het adres voor de zekerheid wilden bevestigen.

 • Ammarnas: ik stuur het pakket naar de ICA supermarkt. Alternatief: Wardshus (verbonden aan STF)
 • Jackvik: ik stuur het pakket naar de ICA supermarkt (contact via Facebook). Alternatief: Hostel
 • Kvikkjokk: ik stuurde het pakket naar STF Kvikkjokk fjallstation (ze rekenen hier een bedrag voor tot max 10 euro, tenzij je blijft slapen)
 • Saltoluokta: ik stuurde het pakket naar STF Saltoluokta fjallstation (ze rekenen hier een bedrag voor tot max 25 euro).

Bij alle adressen sprak ik af de pakketten te adresseren aan het bedrijf zelf. Je kan ook post restante pakketten sturen, maar in Zweden is de kans groot dat het pakket dan blijft hangen bij een postkantoor (150km verderop). Voordeel van adresseren is dat de personen per mail mij konden bevestigen of een pakket was aangekomen.

Op de zijkant van de pakketten schreef ik een tekst: Hold for Kungsleden hiker, E.T.A. [datum] + contactgegevens.

Waarom niet lokaal?

Er zijn twee redenen: (1) voeding is niet per se goedkoop langs de Kungsleden. Alles is afgelegen en daar betaal je voor. De kosten in Nederland + post zijn daarmee te overzien. (2) de keuze langs de route is erg beperkt. Er hangt veelal Adventure Food (vind ik niet te eten), soms Blaband, 24h meals en in het noorden zag ik wat Lyo food. Maar er hangen soms maar een paar zakjes tegen de hoofdprijs: als je 3 dagen met 2 smaken moet (dus 3x ‘s avonds pasta bolognese) kan je geen pasta bolognese meer zien. Het vooruitsturen maakt uitgekiende voeding mogelijk (3 per dag) + repen + chocolade + vitaminepillen + wc papier, tandpasta etc + koffie en thee.

Wat koop je dan wel lokaal? IJsjes, ontbijt en avondeten in een berghut, snacks en gas!

Conclusie

Om af te sluiten is het plannen en vooruitsturen van je voeding een goede manier om een gebalanceerde en voorspelbare voedingsvoorraad te realiseren. Je kan goed eten, lekker eten, gewicht spreiden en ook kleine extra’s meesturen zoals vuilniszakjes of chocolade. Heb je vragen over je voedselplanning of welke maaltijden voor jou geschikt zijn? Voel je vrij contact op te nemen!

Ook leuk om te lezen:

4 gedachten over “Voedselplanning langs Kungsleden

 1. Hi,

  Wij gaan deze zomer ook hiken en staan op het punt om alles met PostNL weg te sturen, welke beveel je aan om met DHL te versturen?

  Bedankt voor de informatie in jouw blog! Nu al zin in!

  Groeten,

  Frits

  1. Hey daar,

   Wij zijn onze voedselpakketten ook aan het preppen momenteel. Spannend, en ook wat bezorgd dat ze toch zeker goed gaan toekomen.
   Ik ben ook nieuwsgierig naar welk punt we ons pakket best via DHL kunnen sturen.
   Ik hoor het graag :-)!
   Bedankt voor alle rijke info!
   Groeten,
   Marijke

 2. Hallo daar,

  Ik wil even zeggen, dat ik heel veel heb aan jouw blog. Ik ga vanaf 21 Augustus 4 weken lang de Kungsleden hiken. Ik heb nu ook besloten om pakketten naar diverse pick up locaties te sturen langs de trail. Maar ik vroeg me af, hoe kan je checken hoe lang een pakket onderweg is, zodat ik vroeg genoeg ben om ze te sturen, maar ook niet te laat daar aan kom, dat mijn pakket er niet meer ligt?

  Ik hoor het graag!
  Groetjes
  Johan

 3. Hoi,

  Wil toch even zeggen dat ik veel aan jouw pagina heb. Ik heb vorig jaar zelf het laatste stuk gelopen. van Nikkaluokta naar Abisko. Wat mij in het begin ontzettend tegenviel qua de begaanbaarheid. (dit was vooral tussen Kebnekaise en Singi. voelde mij bijna een berggeit. ) mijn rugzak was veeeeeel te zwaar met zijn 23 kilo en na mijn tent en wat overbodige luxe bij Singi te hebben gedropt was het een stuk beter. Nog 17 kilo maar beter.
  Ik ga dan ook volgend jaar terug om de hele tocht te lopen, lightweight ;-). Ik ben alleen nu iedere week aan het checken wanneer Amapola de boeking voor Augustus 2024 vrijgeeft. Das voor mij nu het belangrijkste.
  zoals gezegd jouw blogs zijn reuze leuk en nuttig voor deze, beginnend, wandelaar.

  mijn dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *