Geplaatst op Geef een reactie

Paklijst Cape Wrath Trail

In deze blog deel ik mijn persoonlijke paklijst Cape Wrath TrailDeze uitrusting had ik bij me toen ik de gehele Cape Wrath Trail liep in 2023: tijd om de paklijst nader te bekijken en te reflecteren op mijn keuzes. Benieuwd? Lees snel verder!

Startpunt

De paklijst voor de Cape Wrath Trail heb ik gebaseerd op mijn eerdere paklijsten voor de Hoga Kustenleden en mijn paklijsten voor de Kungsleden, wat ook allemaal terugkomt in de blogs en pagina’s op starthiking.nl, zoals de voorbeeldpaklijst op starthiking.nl, het maaltijdschema wat ik had gemaakt na het plannen van mijn maaltijden.

Verder waren de weersverwachtingen (redelijk goed weer, mogelijk wel koud in de eerste week) en de tochtplanning (pittige tocht, 17 dagen, wandelstokken een must) relevant. Over de planning van mijn tocht en logistieke operatie rond voeding lees je later meer op mijn blog.

Volgens mijn planning zou ik de Cape Wrath lopen in 19 wandeldagen met voornamelijk wildkamperen. Het werden uiteindelijk 17 wandeldagen, waarbij ik een paar keer een camping heb aangedaan en één rustdag heb genomen in een B&B.

Net als bij de Kungsleden wilde ik filmen tijdens deze wandeling. Dit heeft een flink impact op het pakgewicht, vanwege een aardige hoeveelheid aan camera-gerelateerde uitrusting mee. De tripod is lang ter discussie gesteld, maar toch een must bij het filmen. Een ander doel tijdens deze wandeling was om mijn basisgewicht flink te laten zakken, nóg verder dan bij Kungsleden. Waar ik voor de Kungsleden uitkwam op een basisgewicht van ruim 10 kilo, kwam ik dit keer uit op een basisgewicht van 8,7kg.

Om mijn pakgewicht te beperken heb ik wederom voedselpakketten vooruit gestuurd. Lees hier hoe ik dat voor Kungsleden deed. Dit keer stuurde ik 3 pakketten op, waarbij de pakketten tussen de 2 en 4kg wogen. Net als bij Kungsleden nam ik geen drinkzak mee maar gebruikte de vele waterbronnen met een 0,6l katadyn filter (nu ook verkrijgbaar in onze webshop!).

Lighterpack en wegen

Het afwegen van alle materialen is een must om inzicht te krijgen in je gewicht en mogelijkheden om gewicht te besparen. De grootste besparing is het weglaten van materialen en bij alles wat je meeneemt moet je je ook afvragen: kan ik zonder? Enkele materialen zijn een must vanwege veiligheid, zoals een hoofdlamp, handschoenen, muts, ehbo-set en een kompas en kaart.

Wegen doe ik met een keukenweegschaal. De items met een blauw ‘jasje’-icoon zijn de dingen die ik draag en die meetellen voor het gewicht ‘worn’, maar niet voor ‘base weight‘. Tenzij er natuurlijk meer dan 1 stuks is, dan telt alleen de eerste als ‘worn’ en de rest als ‘packed’ en wel in je base weight. De items met een blauw ‘bestekje‘-icoon zijn de ‘consumables’ oftewel verbruiksgoederen. Deze nemen gedurende de tocht (gelukkig) af doordat je inteert op alle lekkere versnaperingen en worden apart onder consumables vermeld (en niet meegenomen in je base weight).

Keuzes

Bij mijn blog over mijn paklijst Kungsleden lees je over eerdere dilemma’s. Ook dit keer maakte ik een paar keuzes, waar ik hieronder graag op reflecteer.

Tent: deze tocht koos ik voor een Tarptent Moment DW. Ten opzichte van de Tarptent Scarp 1 die ik meehad op mijn laatste lange tocht (Kungsleden) is deze maar liefst 400 gram lichter, maar wel een stuk minder ruim en ook iets minder stevig. De tent is echter stevig genoeg voor 3-seizoenen weer inclusief een paar stormachtige nachten die ik heb gehad op de Cape Wrath. De binnenruimte is een stuk beperkter, maar gezien de prima weersvoorspellingen vond ik dat een goed compromis voor een lichter gewicht. ‘Minder ruim’ is ook relatief, de Moment is ruim genoeg! Voor een volgende tocht valt op het terrein van tenten nóg meer gewichtswinst te halen, door over te stappen op een DCF of Ultra tent.

Quilt: op deze tocht koos ik voor een quilt in plaats van een slaapzak. Ik nam een op maat gemaakte Cumulus Quilt 250 mee. Deze quilt heeft geen ‘onderzijde’ maar clips op je matje. Daardoor is deze lichter maar heb je ook meer bewegingsruimte, iets wat ik erg fijn vind als zijslaper. Bij warm weer kan je de clipjes ook achterwege laten en de quilt als ‘dekbed’ gebruiken. De quilt was (net) warm genoeg voor de paar nachten tegen het vriespunt die ik had en is erg goed bevallen. De gewichtsbesparing ten opzichte van mijn slaapzak die ik meehad op Kungsleden was ruim 400 gram! Binnenkort verschijnt een review op mijn blog.

Tas: op deze tocht nam ik een Osprey Exos Pro 55 mee om te testen voor Osprey. Deze tas is 200 gram lichter en omdat de ‘normale’ osprey mij ontzettend goed beviel een no-brainer. Ik ben niet helemaal positief over de bouwkwaliteit van de tas en enkele designkeuzes, maar hij was wel erg comfortabel – net als de normale Exos. Ook hier verschijnt op termijn een review van.

Wandelstokken: ik heb nog niet eerder gehiked met wandelstokken. Op de Cape Wrath zijn ze must op de moerassige stukken en voor de vele stijg- en daalmeters. Ik ben erg tevreden over de wandelstokken, ze zorgen voor een betere balans en ontlasten je knieën goed. Deze wandelstokken waren de ‘lichtste’ die ik kon vinden met verstelbare hoogte.

Brander en pan: sinds enige tijd gebruik ik de Jetboil Stash (verkrijgbaar in onze webshop) en dit is echt een topproduct. Hij is ongeveer zo licht als een titanium toaks-pannetje met lichte brander (zoals een pocket rocket 2), maar door de Jetboil technologie veel efficiënter. Ik kon bijvoorbeeld de eerste 5 dagen prima uit de voeten met een blikje van 100 gram!

Regenjas: de Montbell Torrent Flier is een ultralichte jas en over het algemeen ben ik er erg tevreden over. Comfort is top, waterdichtheid ook en een jas van dit gewicht met okselritsen vind je bijna niet. De stof is wel zó ultradicht dat er al een paar kleine beschadigingen zitten ter hoogte van de heupband van de tas. Duurzaamheid is wel een duidelijke trade-off voor gewicht.

Donsjas: de Cumulus Inverse is een ultralichte donsjas die erg fijn zit. Ten opzichte van de Patagonia jas die ik eerder meehad 100 gram lichter én minstens even warm én voorzien van capuchon. Hij pakt ook nóg een stuk compacter in, hier zie je duidelijk het verschil van 900 cuin dons ten opzichte van 700 cuin dons.

Trailrunners: mijn eerste lange tocht op trailrunners! Hier heb ik ontzettend lang over getwijfeld. Juist de padloze delen en de vele rotsige stukken vragen eigenlijk om een stevige boot. De ondergrond is echter op veel plekken zo nat dat mijn verwachting was dat je een stevige boot niet droog zou kunnen houden: deze drogen dan ook niet meer. De trailrunner wordt nat en droogt vervolgens vrij snel. Daarnaast is een trailrunner veel lichter, wat veel energie scheelt. De trailrunners zijn voor mij goed bevallen, maar ik heb wel dagen met natte voeten gelopen – voetverzorging wordt nóg belangrijker met trailrunners (en zeker op de Cape Wrath Trail).

Energievoorziening: het zonnepanneel dat ik meenam op Kungsleden is slecht bevallen. Dit keer koos ik voor twee (!) nieuwe powerbanks. De Nitecore NB10.000 gen 2 zijn de lichtste powerbanks op de markt en werken perfect. Ik nam er twee mee vanwege mijn hoge energiegebruik (telefoon, hoofdlamp, GPS maar vooral videocamera). Uiteindelijk kon ik het vrijwel elke keer redden met één powerbank tot de volgende laadgelegenheid.

GPS: voor het eerst nam ik een de Garmin GPSmap 66i mee met satteliet communicatie. Ten opzichte van Kungsleden is het bereik langs de Cape Wrath Trail veel slechter. Het terrein is ook ruiger en gevaarlijker. We hebben zelfs één keer de SOS knop op de garmin moeten gebruiken. Het was ook ideaal om te communiceren met thuis en andere hikers (die ook een Garmin Inreach hadden). Net na mijn aanschaf kwam de GPSmap 67i uit met een veel betere accuduur, dat is zeker een tip!

Totaal gewicht

Mijn totale basisgewicht is 8788 gram volgens mijn paklijst Cape Wrath Trail. In de praktijk moet ik rekenen op zo’n 3 a 4 kilo eten en 0,5 kilo water net ná een bevoorrading. Het maximale gewicht komt daarmee tussen de 12 en 13 kilo. Dat lijkt me alleszins redelijk en ik ben daar zeker tevreden mee! Ten opzichte van Kungsleden niet heel veel lichter, omdat ik meer dagen aan voeding mee nam.

Reflectie

Blijvertjes:

 • Cumulus Quilt 250 custom
 • Black Diamond Distance carbon FLZ wandelstokken
 • Jetboil Stash
 • Katadyn BeFree
 • Platypus 1L
 • Montbell Torrent Flier
 • Cumulus Inverse (maar kan afh. van weersverwachting thuis blijven)
 • Patagonia Capilene mid
 • Anker nano pro 40w
 • Nitecore NB10.000 gen 2

Goed bevallen, maar kan lichter:

 • Tarptent Moment DW
 • Osprey UL raincover
 • Exped Sitpad flex (kan wellicht ook achterwege blijven)
 • Biolite Headlamp 200
 • Berghaus paclite regenbroek
 • Darn Tough hiker (bijv. hiker light met trailrunners)

Goed bevallen, maar nog niet perfect/kan beter:

 • Exped Air pillow UL M
 • Fjallraven Keb trousers (naden lieten los)
 • Garmin GPSmap 66i (erg tevreden, maar 67i zou beter zijn)
 • Salomon Pro 3d v8

Tegenvaller:

 • Osprey Exos Pro 55
 • Sea to Summit head net nano (perfect voor Zweden, te grote gaten voor midges)
 • Titanium trowel (je kan niet scheppen in het moeras)
Cape wrath trail

Cape wrath trail

De Cape Wrath trail is een pittige tocht van (voor mij) 400 kilometer tussen Fort William en de noord-westelijke kaap. De ondergrond is pittig, nat en je maakt veel hoogtemeters. Het terrein is onherbergzaam, zeker in slecht weer. Je moet rivieren oversteken en loopt soms ver van de bewoonde wereld. Lees er binnenkort meer over op mijn blog!

Leuk om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *